Bozok Üniversitesi

BOZOK ÜNİVERSİTESİ

HAZIRLIK SINIFLARIYLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR:

1. Hazırlık sınıflarında eğitim nasıldır?

İngilizce Hazırlık Sınıflarının akademik takvimi toplam 32 haftalık iki yarıyıldan oluşur. Toplam Eğitim saati 840 saattir. İngilizce Hazırlık Sınıflarına kayıtlarının ardından gruplara ayrılan öğrenciler okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin edinimine yönelik yoğun bir dil eğitimi programını izlerler.

2. İngilizce hazırlık sınıflarında okumanın kazançları nelerdir?

 Artık sadece bir dili bilmenin bile çok yeterli olmadığı günümüz koşullarında, İngilizce bilmek pek çok iş başvurusu için temel koşul olma özelliğini korumaktadır. Öğrencilerimiz kendilerine tanınan kaliteli eğitim olanağından yararlanarak gelecekleri için çok önemli bir yatırımı yapmış olmanın yanı sıra, alanları ile ilgili mesleki becerilerini geliştirebilmek için çok gerekli olan dil düzeyini oluşturma şansını da İngilizce Hazırlık Sınıflarında yakalayacaklardır.

3. “Zorunlu hazırlık” ve “İsteğe bağlı hazırlık” ne demektir?

“Zorunlu hazırlık” kayıt yaptırdığı bölümünde %100 İngilizce eğitim alacak öğrenciler içindir.
“İsteğe bağlı İngilizce hazırlık” ise %100 Türkçe eğitim veren bölüm öğrencilerinin aldığı zorunlu olmayan hazırlık programıdır.

 
4. İngilizce Hazırlık Programı’nda isteğe bağlı olarak öğrenim görmek isteyen öğrenciler, hazırlık programına katılabilmek için ne yapmalıdır?

Zorunlu hazırlık sınıfı bulunan bölümler haricinde de üniversitemizin pek çok bölümünde öğrenciler İsteğe bağlı hazırlık okumak için müracaatta bulunabilir. Bunun için, e-devlet üzerinden kayıt yaptıranların İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK OKUMAK İSTİYOR MUSUNUZ? sorusuna EVET seçeneğini işaretlemeleri gerekmektedir. Bu öğrencilerin ayrıca derslerin başlamasından bir hafta önce yayınlanan İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı başvuru formunu doldurarak online başvuru yapmaları gerekmektedir.


5. Üniversiteye yabancı uyruklu öğrenci olarak kayıt oldum. İsteğe Bağlı Hazırlık sınıfındaki öğrenimime ne zaman başlayabilirim?

Üniversite’ye kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt oldukları bölümlere göre Uluslararası Öğrenci Ofisi tarafından Türkçe yeterlik belgelerine göre Yozgat Bozok Üniversitesi Türkçe Öğretim Merkezi'ne (TÖMER) ya da Yabancı Diller Yüksekokulu’na yönlendirilir. Türkçe yeterliği olmayan öğrenciler ilk eğitim-öğretim yılında TÖMER 'e devam ederler. TÖMER’de başarılı olan öğrenciler, bir sonraki akademik yılın başında online başvuru yaparak İsteğe Bağlı İngilizce hazırlık sınıflarına kayıt olabilirler.

6. Hazırlık sınıfına kayıtlı değilim fakat derslere girebilir miyim?

Dersleri sadece hazırlık programına kayıtlı öğrenciler takip edebilirler.


7. Üniversitenizde yüksek lisans öğrencisiyim. İsteğe bağlı hazırlık eğitimi alabilir miyim?

Şu anki yönergeye göre yüksek lisans öğrencileri isteğe bağlı hazırlık eğitimi alamazlar.

 

8. Zorunlu ve isteğe Bağlı Hazırlık eğitiminin süresi nedir?

Yabancı Diller Yüksekokulu İsteğe Bağlı Hazırlık Eğitiminde normal eğitim süre 1 (bir) akademik yıldır. Bu bir yılın sonunda başarılı olan ve olamayan öğrenciler takip eden akademik yılın başında Üniversite’deki programlarında derse başlarlar; Zorunlu Hazırlık Eğitimi olan bölümlerin öğrencilerinden başarılı olamayanlar ise bir yıl daha hazırlık eğitimi almalıdırlar. Zorunlu hazırlık programı  öğrencilerinden başarısız olan öğrencilere bir sonraki sene başında İngilizce Yeterlik (Muafiyet) Sınavı hakkı da tanınır.


9. Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi ve İsteğe Bağlı Hazırlık için ders kayıt işlemleri yaptıracak mıyım?

Evet, Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi için ders seçim haftasında YDYO-ZH kodlu Zorunlu Hazırlık dersini seçerek danışman onayına göndermelisiniz. .Yozgat Bozok  üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesinden duyuruları takip ediniz, zorunlu hazırlık sınıfı olan öğrenciler için hazırlık sınıfını geçmeniz durumunda bölümünüze gidip ders kayıt işlemlerini kendiniz yaptırmanız gerekmektedir. İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı içinse herhangi bir ders kaydı yaptırmanıza gerek yoktur. İsteğe bağlı Hazırlık ders kaydı kayıtlı olduğunuz birim öğrenci işleri tarafından yapılacaktır.


10. Akademik yıl içerisinde hazırlık sınıfından muaf olabilir miyim?

Hayır. Muafiyet ve Eşdeğerlik belgeleri Üniversiteye ders kayıt döneminin ilk günü ve yılsonunda gerçekleştirilen yılsonu sınavından sonraki ilk hafta içerisinde öğrencinin kayıtlı olduğu birimin öğrenci işlerine verilir. 

11. Daha önce girmiş olduğum yabancı dil sınavları var. Bunları ibraz ederek zorunlu hazırlık sınıfından muaf olabilir miyim?

ÖSYM tarafından yapılan yabancı dil sınavları ile YÖK tarafından bu sınavlara eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarına ait belgelerle (bu belgenin son beş yılda alınmış olması kaydıyla) muafiyet başvurusunda bulunabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda kabul edilen sınavlardan istenen minimum puanları bulabilirsiniz.

 

Anabilim dalları için geçerli belgeler ve istenen minimum puanlar:

Sınav Adı ve Açıklaması

Gerekli Minimum Puan

Bölümler / Anabilim Dalları

Muafiyet Sınavı

70

Tüm Bölümler /Anabilim Dalları

TOEFL IBT  (Test of English as a Foreign Language)

84

İngilizce Öğretmenliği

İngiliz Dili ve Edebiyatı

PTE  (First Certificate in English)

71

İngilizce Öğretmenliği

İngiliz Dili ve Edebiyatı

CAE (Certificate in Advanced English)

C

İngilizce Öğretmenliği

İngiliz Dili ve Edebiyatı

CPE  (Certificate in Advanced English)

C

İngilizce Öğretmenliği

İngiliz Dili ve Edebiyatı

YDS/YÖKDİL vb. ÖSYM’nin yaptığı sınavlar

80

İngiliz Dili ve Edebiyatı


12. İngilizce Seviye Belirleme ve Yeterlik (Muafiyet) Sınavlarının farkları nelerdir?

İngilizce Seviye Belirleme Sınavı, İsteğe Bağlı Hazırlık programında eğitim alacak öğrencilere akademik yılın başında verilen ve öğrencilerin dil seviyesinin tespit edilip seviyelerine uygun sınıflarda eğitim almalarını sağlayan sınavdır. İngilizce Yeterlik (Muafiyet) Sınavı, akademik yılın başında yapılan ve üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler ile daha önceki yıllarda üniversiteye kayıt yaptırmış ancak hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamamış öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf olmak için girdikleri sınavdır.

13. İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı kaydımı tamamladıktan sonra İngilizce Seviye Belirleme Sınavı için ayrıca kayıt yaptırmam gerekiyor mu?

Hayır gerekmiyor. Sınav duyurusunda belirtilen gün ve saatte sınav salonunda hazır bulunmanız yeterldir.


14. Sınava girerken yanımda bulundurmam gereken evraklar nelerdir?

Yanında güncel fotoğraflı kimlik belgesi (Kimlik, pasaport ehliyet vs. ve Öğrenci Belgesi) olmayan öğrenciler sınava kabul edilmezler.

15. İsteğe Bağlı Hazırlık Seviye Belirleme Sınavına herhangi bir nedenle giremezsem ne olur?

İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı Seviye Belirleme Sınavına girmezseniz en düşük düzeye yerleştirilirsiniz.

16. Zorunlu İngilizce Hazırlık eğitimi olan bir bölüm kazandım. İngilizce Yeterlik (Muafiyet) Sınavına girmek zorunda mıyım?

Eğer hazırlık okumak istemiyorsanız İngilizce Yeterlik (Muafiyet) mutlaka girmek zorundasınız.

17. Türkçe eğitim veren bir bölüm kazandım. “İsteğe bağlı hazırlık okumak istemiyorum” işaretledim. Yine de başvuru yapabilir miyim?

Üniversitemiz anasayfasından online başvuru yapabilirsiniz.


18. Türkçe eğitim veren bir bölüm kazandım. “Hazırlık okumak istiyorum” işaretledim. Yine de Yabancı Diller Yüksekokuluna gelip dilekçe vermem ya da başvuru yapmam gerekiyor mu?

Evet, Üniversitemiz anasayfasından online başvuru yapmalısınız

19. Zorunlu hazırlık olan bir bölümü kazandım. Muafiyet Sınavını geçersem hazırlık yükümlülüğüm var mı?

Hayır. İngilizce Yeterlik (Muafiyet)  Sınavında başarılı olmuş olan öğrenciler doğrudan bölümlerine kayıt yaptırırlar.

20. Zorunlu hazırlık olan bir bölümü kazandım. Muafiyet Sınavında başarılı oldum ama İngilizce Hazırlık eğitimi almak istiyorum. Hazırlık sınıfında okuyabilir miyim?

Hayır. İngilizce Yeterlik (Muafiyet) Sınavında başarılı olduktan sonra öğrencilerimizin eğitimlerine bölümlerinde devam etmeleri gerekmektedir.


21. Ders saatlerini ve sınıfımı nereden öğrenebilirim?

Ders saatleri ve sınıflar, akademik yılın başlamasından hemen önce, Yabancı Diller Yüksekokulu internet sitesinden ilan edilir.

22.Hazırlık sınıf listeleri ilan edildikten sonra sınıf değişikliği yapılabilir mi?

Sınıf öğrenci sayıları göz önünde bulundurularak değerlendirilebilir.


23. İngilizce Hazırlık Programı’nda derslere devam zorunluluğum var mı?

Evet, İngilizce Zorunlu Hazırlık Programında bir sene için en az %85 oranında, İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfında ise en az % 80 oranında devam zorunluluğu vardır. Üniversitemizin sportif ve kültürel etkinliklerine katılım zorunluluğundan kaynaklanan uzun süreli devamsızlıkların kabulü Yönetim Kurulu kararına bağlıdır. Bunun dışında kalan raporlar öğrencinin devamsızlık süresinden düşülmez. Devamsızlıktan kalan öğrenciler derslere devam edemez ve dönemin geri kalanındaki hiçbir sınava giremez. Bir yıl için zorunlu hazırlık sınıfında 115 saati, İsteğe bağlı hazırlık sınıfında ise 153 saati aşan devamsızlık durumunda öğrenci devamsız sayılır ve derslere devam etme hakkını bütünüyle kaybeder.


24. Devamsızlık sınırını aşarsam İngilizce Yeterlik Sınavı’na girebilir miyim?

Hayır, devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciler Bahar dönemi sonunda yapılan final sınavına ve derslere katılamazlar.

25. Sağlık raporları devamsızlıkta geçerli midir?

Hayır. Sağlık raporları sadece ara sınavların telafisinde geçerlidir. Ancak bunun için; sağlık raporunun, rapor bitiş tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü içinde Yabancı Diller Bölüm Başkanlığına  teslim edilmesi ve raporun bölüm başkanlığı tarafından kabul edilmiş olması gerekir.

26. İlk senemde zorunlu İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlayamadım. Okulla ilişiğim ne zaman kesilir?

Zorunlu Hazırlık sınıfında birinci akademik yılın sonunda herhangi bir nedenle başarısız olan öğrenciler bir sonraki eğitim-öğretim yılı başında yapılacak Yabancı Dil Yeterlik Muafiyet) Sınavına katılabilirler. Bu sınavda ara sınav katkısı aranmaz. Başarısız olan öğrenciler hazırlık sınıfını bir kez daha tekrar ederler. İki eğitim-öğretim yılı süresince hazırlık programını başarı ile tamamlayamayan öğrencilerin, üçüncü eğitim-öğretim yılı başında yapılacak olan Yabancı Dilde Yeterlik Sınavında da başarısız olmaları durumunda kayıtlı oldukları program ile ilişiği kesilir.
 

27. Bir sene isteğe bağlı programda İngilizce Hazırlık eğitimi aldım ve bir senenin sonunda başarısız oldum. Bir sonraki akademik sene başında bölümüme başlayabilir miyim?
Evet. İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık eğitimi alan öğrenciler eğitim aldıkları akademik seneyi başarılı tamamlayamasalar da bir sonraki sene bölümlerine devam ederler.

28. İngilizce İsteğe Bağlı  Hazırlık Sınıfını başarıyla tamamlayan öğrenciler için bir sertifika söz konusu mu?

Başarılı öğrencilerimize Yüksekokulumuz tarafından hazırlanmış başarı belgesi verilmektedir.

29. Sağlık Raporum varsa Mazeret sınavına girebilir miyim?
Öğrencilerin ara sınavlar (Vize) için mazeretli sayılmasına Yabancı Diller Yüksekokulu Yönetim Kurulunca karar verilir. Mazeretler ile ilgili her türlü başvuru kanıtlayıcı belgelerle beraber mazeretin bitim tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde, Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğü'ne yapılmalıdır. Süresi içinde yapılmayan mazeret başvuruları kabul edilmez. Sağlık raporunun mazeret sınavına esas olabilmesi için, Yozgat Bozok Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinde belirtilen ölçütleri ve şartları karşılaması gerekir. Öğrenciler raporlu oldukları süre içinde sınavlara giremezler. Girmeleri durumunda, girdikleri sınavlardan alınan notlar geçersiz sayılır. Yabancı dil yeterlik sınavı, yılsonu ve küçük sınavların mazereti yoktur, ancak yılsonu sınavına ve/veya bütünleme sınavına giremeyen öğrencilerin müteakip öğretim yılı başında yapılan yabancı dil yeterlik sınavına girme hakları vardır.


30. Sınav sonuçlarına itiraz nasıl ve ne zaman olur?

Öğrenci, sınav sonuçlarının ilanından itibaren 7 gün içinde Yabancı Diller Yüksekokul Müdürlüğüne yazılı olarak müracaat ederek, sınav kâğıdının yeniden değerlendirilmesini isteyebilir. Bu sürenin bitiminden sonra yapılan itirazlar dikkate alınmaz.

31. İsteğe Bağlı Hazırlık sınıfına devam ederken bölüm derslerine katılabilir miyim?

Hayır, yalnızca İBH derslerine katılabilirsiniz. 1 yıl süreli İBH eğitimini tamamlayan öğrenciler bölüm derslerine devam ederler.

32. İsteğe Bağlı Hazırlık sınıfı başvurusu yaptıktan sonra vazgeçebilir miyim?

Evet, Üniversitemiz akademik takviminde belirtilen kesin kayıt tarihine kadar vazgeçme dilekçesi vererek vazgeçebilirler.

33. Hazırlık sınıfının yaz okulu var mı?

Yüksekokulumuzda hazırlık sınıfları için yaz okulu açılacak olması durumunda öğrencilere önceden duyurulur.